Varför är jag muslim?

Om andra skulle svara på frågan för min del så skulle de flesta säga att det beror på att jag föddes i en muslimsk familj. Svaret är rätt, men är inte hela sanningen. Till att börja med så föds alla barn som muslimer enligt min tro. Ett nyfött barn är helt oskyldigt och till dess räkning räknas inga synder ända tills barnen kommer upp till mogen ålder. Det är vid den mogna åldern som man bestämmer sin religion.

 

Jag växte upp i en familj som lärde mig redan som liten att leva som en muslim. Man skulle vara snäll mot sina medmänniskor. Man skulle vara generös och dela med sig av det man har med andra. Vi skulle inte äta mat som innehåller griskött. Även när vi köpte godis så kollade vi igenom om det innehöll ämnen från svin. På den tiden trodde jag att alla som läste innehållsförteckningen vid lösviktsgodiset var muslimer. Varför vi muslimer inte äter griskött beror på att Allah har förbjudit det. En del skulle säkert svara annorlunda på den frågan. Men i grund och botten så handlar det om en tro som är så stark att man inte tvekar alls för att följa den väg som Allah vill att man ska följa. När vi följer den vägen till slut få en belöning. De som följer den rätta vägen, de väntar på belöningen vid slutmålet. Man kanske missar en del av livets goda. Men är det inte värt att göra det när du vet att en större belöning väntar på dig vid slutmålet?

Walter Mischel var en psykolog som tjänstgjorde i Stanford University. Han blev känd för Marshmallowexperimentet som han utförde. Experimentet gick ut på att man erbjöd fyraåringar som deltog i experimentet varsin marshmallow. Direktiven de fick var att om han eller hon stod emot och inte åt upp sin marshmallow så skulle man erbjuda två marshmallow till slut. En tredjedel av deltagarna lyckades motstå frestelsen och fick därför en andra marshmallow. Syftet med experimentet var att se om det fanns ett samband/korrelation mellan barnen som lyckats motstå att äta upp sin marshmallow och hur väl de lyckades senare i skolan. De som lyckades motstå att äta upp sin marshmallow presterade bättre på intelligenstester och att dessa personer har mer tålamod än de andra. Det är ett väldigt kul och intressant experiment att titta på. Om du inte redan har gjort det, sök på nätet eller youtube så kommer du få veta mer. Min slutsats är egentligen inte att visa att de som står emot att äta griskött är smartare än andra som äter griskött. Utan jag berättade det för att jag kom på experimentet precis i skrivande stund och ville dela med mig.

 

Nu är det Ramadan och miljoner människor i världen fastar. Även det är en handling som görs för att Allah vill att vi muslimer ska göra. En liten del av fastan går ut på att inte äta eller dricka när solen är uppe. Fastän handlar om mycket annat än att bara inte äta mat. Fastan pågår under en månad och avslutas med en högtid som varar i 3 dygn. Högtiden är en belöning för att man har fullföljd en hel månad med fasta.

 

Under ramadan är min tanke att skriva om islam och hur det är att vara muslim. Det här är första inledande texten. Nästa text kommer att handla om hur en muslim ska vara.