Vård till flyktingar på centralstationen

Till-artikeln-om-Amal3

 

 

Amal Zbib, 24 år och apotekare. Tillsammans med andra sjukvårdspersonal hjälper hon flyktingar som kommer till centralstationen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjukvårdspersonal som läkare, sjuksköterskor, apotekare, sjukgymnaster hjälper flyktingar med vård och vägledning inom sjukvård. Arbetat samordnas via en facebook-grupp som heter ”Vård på centralen – volontärer”. Gruppen har över 500 medlemmar.

 

Amal jobbar som apotekare till vardags. Efter arbetet ställer hon upp ideellt och hjälper flyktingar som kommer till Stockholm. Hennes föräldrar kom till Sverige från Libanon som flyktingar för 25 år sedan. Hon har varit med i vårdgruppen ända sedan det startades för ett par månader sedan.
– Min passion är att hjälpa människor i nöd. Flyktingarna uppskattar den hjälp de får även om det ibland bara handlar om stöd och omtanke, säger Amal.

 

Ingen dag är den andra lik och man vet inte riktigt hur många flyktingar som ska komma och om de behöver vård eller inte. Man använder receptfria läkemedel på plats och kan bland annat vårda enklare åkommor som exempelvis förkylning, magsjuka, hosta. Men även små hjälpmedel gör stor skillnad. Är situationen mer akut har man samarbete med sjukhus och vårdcentral som bidrar med mer specialiserad vård och behandling.

 

De flesta flyktingarna kommer just nu ifrån Syrien, Afghanistan och Irak. För det mesta är det familjer. Amal kan arabiska och det är en stor fördel just nu.
– Ibland får vi höra flyktingars historier. Jag hörde en man från Afghanistan berätta om sin resa. Han hade mist sin fru och barn i havet på väg till Sverige. Han ångrade att han begett sig ut på den riskfyllda resan. Det gör ont i hjärtat att höra och se dessa personer som är helt förkrossade, säger Amal.

 

Även om många väljer att stanna kvar i Sverige så fortsätter många av flyktingarna vidare till Finland när de har kommit till Stockholm.
– En del flyktingar som kommer hit fortsätter vidare till Finland och väljer att söka asyl där istället. De anser att Sverige har blivit strängare och inställningen mot flyktingar har blivit kallare, säger Amal.

 

Utöver vård finns det även personer som hjälper till med transport, mat och boende i första hand.

 

 

Faktaruta
Swishkonto: 0739666810
Facebookgrupp: Vård på centralen – Volontärer
Instagramkonto: vardpacentralen
Vårdpersonal, tolkar och medmänniskor som vill vara med och hjälpa till kan ta kontakt med de aktiva.