Tollare folkhögskola – Journalistutbildning

Jag har påbörjat en journalistutbildning i Tollare folkhögskola, en folkhögskola som drivs av IOGT-NTO. Nykterhetsrörelsen som jag vart medlem i många år. Jag tänkte publicera vår första inlämningsarbete även här på hemsidan. Det är en presentationsartikel i intervjuformat där man ska intervjua sig själv och berätta lite kort om sin bakgrund och förväntningar på kursen. OBS artiklarna ska främst läsas som ett skrivverk.

 

Miljöpartist väljer bort politiken och börjar plugga till journalist

Bayram Uludag 28 år, före detta partistyrelseledamot i Miljöpartiet och legitimerad apotekare pluggar till journalist i Tollare Folkhögskola.

Det är inte ovanligt att unga politiker lämnar politiken i förtid, men det är få som gör det när man har kommit så långt i ett parti. Bayram blev personvald i valet 2010 och satt i kommunfullmäktige i Botkyrka kommun. Ett par år efter valdes Bayram in i partistyrelsen i partikongressen i Umeå där han tjänstgjorde fram till kongressen 2014.

”Politik är en förtroendebransch och handlar inte om att göra karriär. Jag är väldigt glad och hedrad över att ha fått det förtroendet. Alla borde någon gång i sitt liv engagera sig politiskt, det är viktigt att alla känner sig delaktig i det demokratiska samhället vi lever i.”

Bayram började engagera sig inom föreningslivet redan som 18 åring. Som 20 åring blev han tilldelad ”Barn & ungdomspriset i Botkyrka” för sina jämställdheters arbeten i föreningen. Året efter började han studera till Apotekarprogrammet i Uppsala Universitet. Samtidigt som studierna pågick ökade också ansvaret inom politiken. Studier på dagtid i Uppsala och politik på kvällstid i Stockholm var en vardag.

”När många av mina skolkamrater åkte hem efter skolan för att ordna med middag så tog jag mig till centralstationen i Uppsala för att ta mig till Stockholm. Det har varit en tuff period men det har varit värd all tid och arbete som jag har lagt ner.”

Efter studierna behövde Bayram göra ett yrkesval. Antingen skulle han fortsätta inom politiken eller så skulle han jobba med det han hade utbildat sig till, det vill säga apotekare. Han valde att ta paus ifrån politiken som han uttrycker det och valde istället att jobba inom apotek.

”Det var viktigt för mig att inte vara ekonomiskt beroende av politiken eftersom jag ser politik mer som ett förtroende och inte som ett yrke. Därför gjorde jag valet att ta paus ifrån politiken.”

Just nu har Bayram jobbat som ambulerande farmaceut åt Apotek Hjärtat. I skrivande stund befinner vi oss i en stuga mitt i naturen i Arvika där han jobbar på sjukhus apoteket. Vi passar på och frågar Bayram hur det kommer sig att han börjat studera till Journalist? Till det svarar han med ett leende på läpparna att han alltid tyckt om att skriva och samtidigt känt att han har haft svårt att uttrycka sig i skrift. Detta är ett tillfälle för mig att utvecklas som en bättre textskrivare svarar han.

”Jag har väldigt mycket fritid nu när jag jobbar ambulerande och tagit paus ifrån politiken. Jag och ett par kompisar till har precis startat en tidsskrift och ingen av oss har någon typ av utbildning. Vi får se hur mycket jag kan bidra till tidsskriften med hjälp av utbildningen.”

Vi önskar Bayram lycka till i hans fortsatta liv och tackar honom för sitt engagemang.