SVT ändrar introt till ”Jag är muslim”

”Jag är muslim” är en dokumentär som visas just nu på SVT.  Man följer det vardagliga livet för några muslimer som lever i Sverige. Tre avsnitt har visats hittills av serien och jag har som många andra följt serien.

 

Som det sägs i serien så är Islam bland de mest diskuterade religionerna runt omkring i världen. Jag personligen tycker att islam är den religion som diskuteras mest i världen just nu.Tyvärr oftast felaktigt förknippad med negativa saker.

 

När situationen är som sådan att  SVT gör en definitionsändring på introt till serien så kan jag inte låta bli att få funderingar kring orsak till det. Det var min vän som egentligen noterade det först. Ju mer jag tänkte på det desto fler tankar fick jag.

Man kan tycka vad man vill om serien men när man gör en definitionsändring som är så uppenbar så blir man frustrerad och undrar vad orsaken är? De tankar jag fick var bland annat om de medverkade i serien inte gillade den första definitionen/beskrivningen av sig själva. En annan tanke jag fick upp var om personer med rasistiska åsikter inte gillade den definitionen/beskrivningen.

 

Hur som helst. När man kollar på avsnitt 1 och 2 så ser man att på introt säger man ”…. De har en sak gemensamt. De är alla svenska muslimer….”
När man kollar på introt till avsnitt 3 så hör man att definitionen är ändrad till följande ”….De har en sak gemensam, de är alla muslimer i Sverige…”.

 

Jag kunde inte låta blir och fråga SVT om det fanns en orsak till att man valde att ändra introt. Svaret gjorde mig besviken. Man sa att det inte fanns en orsak. Det var en ”språkvariation”, men man menade samma sak. Ena stunden är man alltså en ”svensk muslim” och senare är man ”muslim i Sverige”. Skillnaden kanske är hårfin eller vad tycker du? Jag tror att det blir stort när man väljer att göra den ändringen….. hade man från början skrivit ”muslim i Sverige” eller behållit ”Svensk muslim” så hade jag inte reagerat så hårt. Men att man aktivt gör den ändringen av introt ger en annan innebörd. Att man senare kallar det för ”Språkvariation” visar bara att man bagatelliserar händelsen.

Tyvärr är det så enkelt att sätta och ändra etiketter på människor nuförtiden.

Jag fortsätter skrivandet av min första bok där mitt syfte är att visa de fördelar som Sverige har haft av invandringen. Nu har jag bestämt mig att lägga in ett avsnitt som kommer handlar om muslimer i Sverige. Förhoppningsvis är den färdig till våren 2018.