Svensk klassiker – Mina tankar och erfarenhet

När jag fick reda på exakt vad det innebär att göra en svensk klassiker var det redan försent. Hade redan hunnit anmäla mig till tre av loppen. Det pågick en pandemi samtidigt men det fanns inget tvivel om att loppen skulle genomföras. Självfallet blev det inte så, det blev inställda, anpassade lopp, men roligt var det att genomföra.

Vätternrundan 2021

Sommaren 2021. Vätternrundan skulle genomföra längre än någonsin. Banan hade förlängts med ytterligare 15km kilometer Totalt skulle man nu cykla 315km. Flera gånger så kollade jag på google maps på distanser 315km från Stockholm. Det är drygt 450km till Göteborg och ca 300km till Jönköping.

Jag köpte en ny landsvägscykel, kläder och tillbehör. Det var svårare än vad jag trodde att cykla med klickpedaler. Det är särskilda pedaler som man sätter fast sina cykelskor i när man cyklar. Det svåra är egentligen när man ska klicka sig loss. Det tar ett tag att få in rätt teknik och är man nybörjare som jag är lär man ramla några gånger innan man kan använda det. Under årets Vätternrunda så hade man anpassat antal deltagare på grund av rådande pandemi. Årets lopp genomfördes också senare än vanligt, vilket skulle innebära att det skulle vara fler mörka timmar på natten och troligtvis kallare temperatur.

Mina tips:

 • Öva i god tid och cykla längre distans.
 • Ta inte med dig för mycket packning.
 • Var mental förberedd på kyla, regn och motvind.
 • Vila dig väl innan.
 • Har du möjlighet så är det att föredra att cykla i klunga.

Första videon från Vätternrundan

Vätternrundan 2021

Tyvärr gick det inte så bra och jag fick bryta loppet i Jönköping, ca 104km. Men bara för det så ville jag inte ge upp utan gav det en ny chans 2022. Då genomfördes loppet i vanlig ordning.

Andra videon från Vätternrundan

Vätternrundan 2022

Lidingöloppet

Aldrig hade jag förr sprungit 30km i sträck. Jag kollade innan vilken fart man behövde hålla för att kunna komma inom reptiderna. Det skulle gå med joggingstempo, men jag fick inte stanna för länge vid depåerna. Då skulle jag förlora tid men även bli kall och stel. Innan loppet åkte jag vill banan och insåg att det inte är en rak sträcka som man ska springa utan består av terräng med många ned och uppförsbackar. Man blir då mer skrämd. Hade man trott innan att man skulle klara av detta så börjar man tvivla på det. Men på ett sätt är det ändå bra att få en förvarning, för då vet man vad som väntar på en och försöker göra sig redo mentalt.

Mina tips:

 • Ge inte upp.
 • Ha med dig vätska så att du kan dricka när du springer.
 • Stanna inte på depåstationerna om du verkligen inte måste.
 • Försök att hålla ett lagom tempo hela vägen.
 • Ha bekväma löpskor.

Video från lidingöloppet

Lidingöloppet 2021

Vasaloppet

Aldrig tidigare hade jag åkt skidor förut. Kunde inte namnen på varken de tekniska begreppen eller utrustningen. Som tur så finns det väldigt duktig personal som hjälper en ifall man vill köpa rätt utrustning för en. Men dyrt är det, bor man också i Stockholm finns det heller inte så mycket förutsättningar för att kunna öva. Därför är det bra att man planerar hur mycket man ska träna. Eftersom det är en bra förutsättning för att man ska klara av detta. Vintersport har aldrig varit min grej, troligtvis för att jag inte gillar kyla. Ungefär samtidigt hade filmen ”ur spår” premiär och jag kunde känna igen mig i mycket av det som finns i filmen. Det är totalt 90km som du ska åka skidor.

Mina tips:

 • Öva i godtid.
 • Håll ett bra tempo.
 • Planera boende/resa i godtid.
 • Stanna inte för länge på depåerna.
 • Testa dina kläder som du ska använda.

Video från Vasaloppet

Vasaloppet 2022

Vansbrosimningen

Vansbrosimningen går ut på att simma 3km på öppet vatten. 2 km är medström och 1 km är motströms. Du får använda våtdräkt och valfri simsätt. Jag gick en crawlkurs men valde ändå att simma bröstsim då jag känner mig mest bekväm med det. Våtdräkten hade jag testat två gånger förut och mina kunskaper att simma på öppet vatten var ytters begränsade.

Mina tips:

 • Simma ut från kanten när det är medströms.
 • Simma närmast kanten när det är motströms
 • Simma på det sättet du är mest bekväm med.
 • Använd våtdräkt.
 • Ha inte bråttom.

Video från vansbrosimningen

Vansbrosimningen 2022