Sameblod – En film om Samerna

Har du redan inte sett filmen ”Sameblod” så borde du göra det så fort som möjligt.

Elle-Marja och hennes lillasyster går på en samisk internatskola. Undervisningen är sträng och svenskan är det obligatoriska undervisningsspråket. Samtidigt pågår en rasbiologisk undersökning i skolan. Samerna anses tillhöra en lägre ras och därav inte berättigad att gå i vanliga svenska skolor. Elle-Marja stjäl sin lärarinnas identitet och beger sig till Uppsala för att bli svensk och påbörja ett nytt liv.

 

Varje filmsekvens är väl genomtänkt som väcker känslor och tankar hos tittaren. I en filmsekvens ser man Elle-Marja tvätta sig för att bli av med lukten som de säger finnas hos Samerna. En illa luktande lukt som bara andra kan känna av. När en person ständigt får höra att det är något fel på en så börjar man efter en period att själv instämma i anklagelserna. Man börjar beskylla sig själv för allt. Det är därför som jag tror Elle-Marja tvättar sig. Även om hon inte känner av någon illa lukt så tror hon ändå på att hon luktar illa och beskyller sig själv för den behandling hon råkar ut för.

 

En annan sak som är väl utmärkande med filmen är att man ser tydligt hur samhället är uppbyggd. Det sägs ju hela tiden att man ska försöka vara sig själv. Men det är ingen som tjänar på att vara sig själv. Det är något man bara säger för att det låter bra. I verkligheten försöker man vara någon som andra kan tycka om för att passa in. Elle-Marja är beredd att lämna sin identitet just bara för att försöka passa in. Att samhället ställer det kravet, även idag mer eller mindre är hemsk.

 

Något man inte reflekterar över när man ser filmen är att i internatskolan så består klassen av ungefär 15 elever. Man får bara följa med Elle-Marja eftersom hon är huvudkaraktären och den som utviker sig från mängden. Men vad händer med resten av klassen? De får inte den chansen att utveckla sig själv…. De känner sig inte välkommen i sitt eget land…. De anses vara ”dummare” bara på grund av sin ras…. Den historiske tanken av att sådant har förekommit i Sverige får mig att må dåligt. Att det en gång i tiden funnits rasbiologisk institut i Uppsala. Att man har kallat verksamheten där för forskning…….

 

Det finns jätte mycket man kan debattera kring denna film. Men jag vill inte avslöja allt för mycket om ni inte redan har sett filmen. Jag har bestämt för mig själv att lära mig mer om den samiska historian och försöka planera en resa till Lappland och sametinget.