Summary:
Vem behöver reseprofylax? Behöver alla som reser utomlands reseprofylax? Undermedicineras det? Eller överkonsumeras det?
I Sverige uppgår kostnaden till 250 miljoner kronor per år i receprofylax. En stor del av de kostnaderna är vaccinationer mot Hepatit A och B, Kolera, polio, difteri och stelkramp.
Generellt kan vi börja med att säga att korttidsresenärer under 3 veckor inte behöver lika mycket skydd som långtidsresenärer. Man ser också att korttidsresenärer oftast övermedicinerar sig själv medan långtidsresenärer tar för lite nödvändig profylaxmedicin.
Exempel 1 Malaria: förekommer i de tropiska delarna av Sydamerika, Afrika och Asien. Framförallt ska man tänka på skydd som myggnät, att ha långärmat och myggstift. Profylaxtablettbehandlingen startar tre veckor innan resan och pågår upp till fyra veckor efter hemkomst.
Exempel 2: För den som exempelvis ska åka till Turkiet på en kortare resa rekommenderas en grundskyddsvaccination som täcker polio, difteri och stelkramp. Detta ingår i barnvaccinationsprogrammet, men har ett försvagat effekt om det har passerat över 20-30 år sen vaccinationen. Det rekommenderas även Hepatit A vaccination. Ska man vistas en längre period i Turkiet rekommenderas även Hepatit A och B, Tuberkulos och Tyfoidvaccin.