Ramadan dag 29

 

Inom Islam finns det två högtider som man uppmärksammar och firar. Högtiderna kallas för ”Eid” eller ”Bayram” på de flesta språken. Den första högtiden är just den som man ska fira om ett par dagar. Den varar i tre dagar totalt.

 

Den andra högtiden infaller drygt två månader efter Ramadan högtiden. Denna högtid varar i fyra dagar. Det som skiljer sig lite mellan dessa högtid är att i samband med denna högtid så slaktar/offrar man. Köttet delar man till de behövande och en del kan man behålla själv. Eftersom detta inte är alltid möjligt att genomföra så är det ganska vanligt att man tar hjälp ifrån organisationer eller myndigheter. Dessa hjälper en att offra ett djur och fördela köttet till de behövande. Det är inte alla slags djur som man får offra. Det vanligaste är får, get och nötkreatur. Just den ceramonin har sin bakgrund i när profeten Hz. Ibrahim blir uppmanad i sin dröm om att offra sin son till Allah. Och när han försöker genomföra detta så hämtar ängeln Jibril en får från himmelen och ber han istället offra detta.

Det är också vanligast att de som åker på pilgrimsresa till Mekka gör det under perioden som denna högtid infaller på året.

 

Imorgon är det sista inläggen under Ramadan. Det kommer bli en mer personlig inlägg till jämförelse med tidigare inlägg.