Ramadan dag 28

 

Hz. Ali är son till profetens farbror Ebu Talib. Ebu Talib har tagit hand om profeten under hans uppväxt. På samma sätt när profeten blev äldre och gifte sig med Hz. Hatice så spenderade Hz. Ali väldigt mycket tid tillsammans med profeten. Hz. Ali växte upp nära profeten. Hz. Ali var tio år när profeten fick sin uppenbarelse. Han var den första barnet som accepterade profeten och Islam. Det började med att Hz. Ali såg profeten och Hz. Hatice be. Han blev nyfiken och frågade vad de höll på med. Profeten berättade om religionen och bjöd in honom att bli muslim. Men Hz. Ali ville först be om lov från sin pappa om detta. Men då hade man ännu inte börjat predika om Islam offentligt så profeten bad Hz. Ali om att antingen acceptera religionen eller hålla det hemligt och inte berätta om det för någon annan. Hz. Ali funderade över natten och på morgonen så sa han den kända citatet ”Allah har inte frågat om lov från min pappa när han skapade mig, varför ska jag då fråga min pappa för att be Allah”.

 

Inom Islam är det även så att alla barn föds oskyldig, fri från synder, man får heller inga synder tills man når en fysisk och mentalt mognad. Det spelar alltså ingen roll om familjen är av en annan religion. Den fysiska och mentala mognaden brukar åldersmässigt inträffa mellan 12-15år. Då anses man vara tillräckligt mogen för att kunna skilja mellan rätt och fel. Styra över sin egen vilja.

 

Hz. Ali beskrivs som en stark och modig person. Det var en person som i första hand tänkte på religionens bästa och tillät aldrig sina egna begär få styra honom. Hz. Ali hade en stor kunskap om Islam. Han visste exakt när och i vilket sammanhang varje koranvers uppenbarades. Hz. Ali gifte sig med profetens dotter Hz. Fatima. Från det giftemålet födde Hz. Hasan och Hz. Hüseyin.

Hz. Ali blev den fjärde khalifen. Det var ingen lätt uppgift att ta över positionen efter Hz. Osman eftersom det pågick slippringar och motsättningar mellan grupper redan. Det behövdes en ledare som kunde fortsätta hålla den relativt nybildade muslimska församlingen på rätt väg. Men tyvärr fortsatte den splittringen även under Hz. Ali´s period. Det blev en våldsam period då muslimerna började kriga mot varandra. Även Hz. Ali blev mördad isamband med en planerad attentat.

 

Vi ser att splittringar inom den muslimska världen börjar egentligen under en ganska tidig period efter profetens död. Även det inte finns så stora skillnader i själva tron så finns det en stor motsättning mellan dessa grupper att enas. Även idag kan man se att det finns stora konflikter mellan de muslimska länderna. Det är konflikter som till viss del beror på historian men även på de politiska förband som man har enats om på senare tid. När och om muslimska länderna kommer enas återstår att se.