Ramadan dag 25

 

Hz. Abu bakr står profeten väldigt nära. Han är profetens närmsta vän, den första efter Hz. Hatice som accepterat Islam och troget följer profeten. Hz. Abu bakr kallas också för ”Siddik”. Det betyder den som är trogen, den pålitlige, uppriktige. Han var också en generös person som spenderade stora delar av sin förmögenhet för Islam. Deras vänskap började redan i barndomen då de umgicks med varandra ofta. När profeten berättade för uppenbarelsen han hade med de första koranverserna så trodde Hz. Abu bakr på honom utan minsta tvekan och accepterade profeten som Allah´s sändebud.

 

Hz. Abu bakr var också en omtyckt person i samhället. Han höll på med handel. Han brukade även köpa loss slavar som fick utstå förtryck ifrån sina tidigare ägare och ge de sina frihet. Många av de tidigare slavarna konverterade senare till Islam också.

 

Profeten och Hz. Abu bakr migrerade tillsammans, man skulle lämna mekke och de var förföljda. De gömde sig i Sevrgrottan. Där stannade de i tre dagar. Fastän man kom ända fram till grottan så kunde man inte hitta profeten och Hz. Abu bakr som befann sig inne i grottan. Hz. Abu bakr berättar att vid ett tillfälle när han vaknade kunde han se fötter ovanför grottan vid ihåligheterna. Han sa till profeten att om dessa personer skulle kolla längst ned med grottan så skulle de kunna hitta de. Då svarade profeten att när två befinner sig på den rätta vägen så är Allah den tredje personen som gör sällskap med de.

 

Hz. Abu bakr är också den första kalifaten efter att profeten avled. Han var kvar vid kalifatet i lite mer än 2 år. Man beskriver honom som en ödmjuk, generös person.