Ramadan dag 13

 

Varför har det funnits profeter? I en tidigare avsnitt skrev jag att det har funnits över 124 000 profet genom tiderna. 25 av de är omnämnd i Koranen med namn. Profeterna har gjort så att man har fått vetskap och lärdom om Allah. Profeterna har gett oss nyckeln till att leva ett liv i frid och efter detta liv hamna i paradiset. Efterföljarna, det vill säga sahaben är de första och bästa exemplet på hur man har levt som en muslim. Sahaben är också de första muslimerna. Det är viktigt att påpeka att alla profeter och sahaben är människor. Sahaben har gjort misstag, man ska inte tolka situationen som att de har levt ett liv utan synder. De misstag de har gjort, även det har varit en lärdom för muslimerna på hur man ska agera och undvika vissa saker. Hur som helst så var sahaben fast trogen i sin tro och arbetade för att skydda och leva som en muslim.

 

Ett av de unga sahaben, Musab bin Umeyr kom ifrån ett av de rikaste familjerna i Mekka. Han kom från en familj där han fick vad han än önskade sig. Familjen och även Musab bin Umeyr var en känd familj i Mekka. Många andra familjer såg upp till denna familj. Musab bin Umeyr var en idol för ungdomarna i området. Till och med berömde profeten hur Musab brukade klä sig och att det var en person som tog hand om sig själv och såg bra ut. Han var också smart. Han vägrade redan som ung att inte dyrka avgudarna som man avbildade på den tiden. Trotts att han kom från en kultur som dyrkade dessa avgudar. Han beskriver att han kände en andlig tomrum i sig. När Musab bin Umeyr hör talas om att Profeten berättar om den nya religionen Islam så blev han nyfiken. Han deltog i de olika predikningar som skedde och insåg då att ju mer han lyssnade desto mer fylldes den tomrum han tidigare kände i hjärtat. Han bestämde sig för att bli muslim.

Att bli muslim i Mekka under den perioden var svårt. Man riskerade tortyr och förföljelse. Det dröjde inte länge innan Musabs familj fick reda på att Musab hade konverterat. Familjen ville förhindra det, som åtgärd bestraffade man Musab med utegångsförbud. De tog ifrån hans ekonomiska tillgångar och frihet. De trodde att eftersom Musab hade levt ett liv i lyx och frihet skulle detta få honom att ågra sig. Men så blev det inte. Han fortsatte att vara muslim. När förtrycken ökade mot muslimerna, så tillät profeten en grupp vandra till Habesishtan, nuvarande Etiopien. Där visste man att det fanns en rättvis kung. Musab rymde hemifrån och deltog i den gruppen som migrerade.

 

Jag tänker mig att det är idag väldigt många unga, precis som Musab bin Umeyr som känner en tomrum i hjärtat. Det är en andlig tomrum. Det är inte ovanligt att man försöker täcka upp denna tomrum genom att söka efter spänning i livet. Det är heller inte ovanligt att man till slut hamnar i en situation där man känner att man har testat på väldigt många olika saker men fortfarande känner sig olycklig, att det är någonting som saknas. Det är ett av de många förklaringarna till att vi har något som kallas för psykisk ohälsa. Och den gruppen finns idag hos våra ungdomar. Nu vet jag inte om det finns någon studie på detta område. Men jag känner ändå att många av dessa personer skulle kunna få hjälp av religionen och må bättre. Tron inom Islam täcker upp den tomrum som man annars känner i hjärtat. Men det är som jag har förklarat i en tidigare avsnitt. Man behöver vara mottaglig, vare sig man är nyfiken eller eftersökande.