Kommande serier kommer att handla om Hz. Mevlana. Första boken som jag kommer att referera till heter på turkiska ”Mevlana´dan öyküler”, som står för ”Berättelser från Mevlana”. Författaren heter Metin Baydin. Det är en lättläst bok med korta berättelser. Tanken med dessa berättelser är att man ska ta lärdom, reflektera över människorna. Vem Hz. Mevlana var kommer jag berätta senare.
Det fanns en man som odlade taggväxter på en väg där människor passerade. Plantagen hade börjat växa tillräckligt och människor som passerade vägen började klagade på att de stack sig på växten. Ju bredare växten växte sig desto fler började klaga på denna man som hade planterat. Man bad han plocka bort de växterna som skadade andra människor. Mannen svarade att han kommer att göra det. Klagomålen ökade och mannen svarade dem att han en dag kommer att ta bort växten. Det kom till slut en man som kallade denna man för den personen som inte höll sina löften då han ännu inte hade plockat bort taggväxten. Mannen fortsatte klaga på honom och sa ”Du skjuter upp dina löften, men glöm inte att varje dag som går så växer dina växter och får starkare rötter samtidigt som du blir äldre och svagare i kroppen”. Hz. Mevlana säger att man ska se sina dåliga beteenden som en taggväxt. Dessa tagg skadar dig och andra. Taggarna blir för varje dag starkare, medan du som ska ta bort taggarna blir äldre och svagare för varje dag som går.
Om man inte ändrar på sina dåliga beteenden redan från början så blir det svårare att komma ifrån de med tiden. Man ska därför inte skjuta upp på detta då det skadar både en själv men även andra. Eftersom det även finns risk med tiden som går att det blir försent att ändra saker och ting.
Mecnun var kär i Leyla, det sägs att han vandrade i öknen för hennes kärlek. Kungen hade hört talas om deras kärlek. Han kallade till sig Leyla av nyfikenhet. När Leyla kom till slottet och stod framför kungen så säger kungen till Leyla ”Så det är du som är den omtalade kvinnan, som Mecnun vandrar i öknen för. Det finns ingen större skillnad mellan dig och de andra kvinnorna. Och du är inte så märkvärdigt fin heller”, säger kungen.
”Hur kommer det sig då att Mecnun blir så kär i dig”, fortsätter kungen. Då svarar Leyla ”Eftersom du inte är Mecnun, så ser du heller inte det fina med mig. För att se det fina måste du se mig med hans ögon”, svarar Leyla och går därifrån.
Även om berättelsen berättas som en kärlekshistoria så kan vi förstå att för att se saker rätt så måste man se det med rätta ögon. Bara kommer man kunna upptäcka sånt som andra inte kan se. Det finns även ett ordspråk, om inte jag minns fel så tillhör det filosofen Nietzsche. ”De som inte hör musiken tror att dansaren är galen”.
Mevlana syftar säkerligen med sin berättelse på en kärlek som man känner för Allah. Man behöver vara mottaglig, se det med rätta förutsättningar för att kunna se det fina med det. Annars kan det vara som Nietzsche säger att våra beteenden kan se ut som om man har blivit galen från andra ögon. Att man fastar är väl en typisk sådan handling, man fastar inte bara för sakens skull. Man gör det för att man känner en stor kärlek till Allah. Men för dem som inte tror på Allah så kan en sådan handling bara betyda att man svälter och håller sig borta ifrån mat 18 timmar om dygnet under en månadsperiod.
Det finns många goda råd från Mevlana som är vägledande, ett av de mest berömda är det som kallas för de sju vägledande råden:
Bli som rinnande vatten när det gäller generositet och hjälpsamhet
Bli som solen när det gäller medkänsla och nåd
Bli som natten när det gäller täcka för andras brister
Bli som ett lik när det gäller ilska och olämpligt beteende
Bli som jorden när det gäller ödmjukhet
Bli antingen som du ser ut eller se ut som du är.