Poeter vann över politiker ikväll

Samlingslokalen i Subtopia var full av talanger ikväll. Mina vänner i företaget ”miljonbemanning” hade arrangerat en kväll där flera poeter och politiker samlades. Volontärerna var finklädda och välkomnade alla deltagarna som till stora delar bestod av ungdomar och unga vuxna. Poeterna gick upp på scen och förtrollade oss alla. Det väckte starka känslor och rektioner hos oss alla. Så fina, magiska ord från dessa fina människor. Ett av de politiska gästerna var utbildningsministern Gustav Fridolin. Han blev utfrågad av konferenciererna. Han signalerade om att ett av de stora förändringarna inför framtiden kommer nog handla om åtgärder kring det fria skolvalet för att skapa just ett mer jämlikt skola. Så här långt fungerade allting helt perfekt. Klockan närmade sig 21. Det skulle visa sig bli en lång kväll.

 

Det var när panelsamtalen satte igång som det spårade ur. Poeterna hade väckt starka känslor hos åhörarna. Skjutningarna i förorten på sistone hade gjort oss alla ledsna men samtidigt arg över det politiska arrogansen. Vad än politikerna hade att säga så var det inte tillfredsställande. Moderatorerna fick nog uppmana politikerna minst femton gånger att komma med något konkret förslag. Men jag tror inte att även om politikerna hade kommit med världens bästa konkreta förslag så hade det inte varit tillräckligt bra för att åhörarna skulle känna sig nöjd. Anledningen till det är enkelt. Man har helt enkelt tappat förtroendet. Det var en kompis som sa att segregation handlar om avstånd. Avstånd mellan politiker och medborgare.

 

Men jag tycker ändå att det var bra att våra politiker fick stå till svars. Det är bra att uttrycken kommer fram. Men jag som har varit med inom politiken vet också att det finns väldigt fina människor som verkligen vill göra skillnad. Som verkligen bryr sig om förorten. Jag kom att tänka på en händelse. 2011 blev en person knivskuren i Alby. De tog hans pengar och mobil. Ambulansen ville/kunde inte komma till Alby, därför tog han sig till Skärholmen där han fick åka ambulans till sjukhuset. Drygt ett halv år efter blev det aktuellt att jag skulle kandidera till Miljöpartiets partistyrelse. Jag visste att jag skulle träffa den här personen i samband med mina möten. Alby finns i mitt hjärta och är en plats som betyder mycket för mig. Som många andra är jag trött att jämt behöva försvara mitt uppväxtområde. ”Tänk om han börjar prata dåligt om Alby” ”Tänk om han motarbetar mina ambitioner att lyfta upp förorten”. Det var tankar som snurrade runt i mitt huvud. Men ganska snart ändrades min bild. Den personen ville lika mycket som mig arbeta för att lyfta upp förorten. 2012 höll denna person ett tal i SVT. Ett så kallad jultal…. bland den bästa talen jag hört.

 

 

Avslutningsvis vill jag bara även säga att det var väldigt glädjande att även se Mikael Ahlström, ägaren till ”Mitt Alby”fastigheterna. Jag tror inte många märkte att han satt bland gästerna. Det är väldigt fint att personer som har företag i området deltar i aktiviteter som arrangeras i området utan att behöva känna att man ska ta stort utrymme just bara för att synas.

 

Hade alla dessa poeter som var med ikväll suttit i riksdagen så skulle vi inte ha rasistiska problem i samhället idag.