Pengar

Vi bygger idag våra relationer på pengar. Det är tidig morgon, du är på jobbet, allting känns som vanligt men helt plötsligt får du veta att din chefen kallat alla anställda på ett akut personalmöte. På mötet förklarar chefen att svåra tider väntar företaget framöver och erbjuder de anställda att inte ta ut någon lön de kommande två månaderna. Hur många skulle godkänna ett sådant förslag?

De flesta av oss befinner sig idag 9 timmar av dygnet på arbetsplatsen. Det spelar ingen roll att du säger att du tycker om din arbetsplats. Får du inte lön så lämnar du arbetet.

 

Nu kanske ni tänker er att vi har mycket fritid kvar om vi räknar bort 9 timmar av dygnet. Om vi räknar att vi sover 8 timmar om dygnet så har vi ungefär 7 timmar fritid varje dag. Det kan låta mycket till en början men bor man idag i Stockholm så har man ungefär en restid på 1 timme varje dag. Vi kan även räkna bort 1 timme för livsnödvändiga åtgärder som matlagning osv. Nu återstår det bara 5 timmar kvar.

Jag väljer här nedan 3 saker som många spenderar sina fritid på. Jag väljer avsiktligt bara exempel där man kan skapa kontakt/relation med andra:
1) Träning – Många tränar idag på ett gym eller är delaktig i en förening. Inget av verksamheten är gratis. För att få tillgång till gym`et eller vara delaktig i föreningen så måste du betala ett medlemsavgift och deltagaravgift. Har du inte råd med det så är du inte välkommen!

2) Fika – Det är inte lika vanligt att man träffas och tar en fika. Utan man väljer att ta fika utomhus på ett cafeteria. Människorna är alltmer motvilliga att träffas hemma hos en. Följden blir att det blir mycket svårare att träffas om man inte har pengar för att ta en fika på ett cafeteria.

3) Vänskap – Gör ett försök genom att ringa dina 10 så kallade närmaste vänner. Ring de en efter en och fråga om du kan låna pengar ifrån de. Du kommer märka ganska snart att konversationen i de flesta fall kommer fortsätta med att den du pratar med kommer berätta om sina egna ekonomiska problem.

 

Pengar har idag blivit ett medel för att ha vänner. Ett medel för att träffa dina vänner på ett fik. Ett medel för att träna regelbundet. Jag tror inte att det alltid har varit så. Jag tror att det har funnits en period av människor som har stöttat varandra på alla sätt. Dessa människor gick hem till varandra utan att känna att man gjorde intrång i den andras privat liv. Men hade mycket närmare relationer med varann. Även om de inte var en grupp av människor som officiellt bildat en förening så kände de äkta samhörighet till varann.

Tyvärr är det vi själva som gjort att pengar har fått en så väsentlig roll i världen. Jag skulle vilja leva i en värld utan pengar. Tänk dig att ingen har pengar. Min teori är att många skulle leva mycket lyckligare då. Många fotbollsspelare skulle spela fotboll för att det är kul och inte för pengarna. Sen skulle fotbollspelaren komma och bo på samma sätt som mig. Jag skulle till jobbet varje dag med en känsla av att hjälpa så många människor som möjligt. Och inte som nu där känslan av att sälja så mycket produkter som möjligt tagit över.