MP Raggar Nya Röster I Förorten

MP Raggar Nya Röster I Förorten

Nu ska Miljöpartiet locka röster bland människorna i miljonprogrammen.

 

I partiets nya strategi läggs fokus på jobb, skola och klimatsmart upp­rustning av bostäder.

 

Lokal arbetskraft ska användas vid renoveringar, så att det skapas jobb” ­säger partisekreteraren Anders Wallner.

 

Miljöpartiet har flera gånger lyft frågan om situationen i Sveriges miljon­program. Nu trappas satsningen upp rejält – för att ­fiska röster.

 

Aftonbladet har tagit del av strategidokument som visar att partiet under året kommer lansera flera skarpa förslag på området.

 

Miljonprogrammen får i den skuggbudget som släpps senare i vår för första gången ett helt avsnitt.

 

Vi vet det finns ett starkt stöd för gröna idéer bland de boende där, men traditionellt har de inte röstat på oss. Vi har träffat organisationer och personer i om­rådena och försökt ta reda på vad vi gjort för fel” säger Anders Wallner.

 

Undviker hyreshöjning
Stort vikt läggs vid klimatsmart upprustning av bostäderna.

 

Rustar man upp på fel sätt så drabbas de boende av höga hyreshöjningar. En modell som vi tycker är väldigt spännande är kravet på att använda lokal arbetskraft. Då kopplar man samman det med jobb, som är en central del av integrationen” säger Wallner.

 

Han menar att många problem i miljonprogrammet är desamma som i glesbygden, som brist på bra skolor och samhälls­service.

 

“Det finns en bild av att man måste flytta därifrån för att kunna leva ordentligt.”


mpSka prata med folk

Partistyrelseledamoten Bayram Uludag är en av få MP-toppar som bor i miljonprogrammet, i Bot­kyrka. Han menar att det är viktigt att fånga upp det stora ­engagemanget där.

 

“Vårt mål är att prata med 250 000 personer före valet 2014. 50 000 av sam­talen ska genomföras i miljonprogramsområden. Dessutom har vi nu fler starka kandidater med bra kontakter i de här områdena.” säger han.