Medmänsklighetens år 2020

 

Det var 2011 och vi satt på en seminarium om pandemier, det var i Uppsala Universitet. Vad kännertecknar en pandemi? Hur ofta inträffar en pandemi? När kommer nästa pandemi att inträffa?
2020 var det året då Pandemin drabbade oss, Covid-19 fick spridning över hela världen. Det återstår att se hur historieböckerna kommer beskriva händelsen. Men alla har vi någon vi känner som har insjuknat, tillfrisknat eller gått bort. Innan man blir sjuk så känner man en rädsla men för varje dag som man lyckas hålla sig frisk tänker man ”Jag kanske är immun” mot sjukdomen. Men så är det inte, sen blir du sjuk en dag, då inser du hur värdefullt en god hälsa är. Det enda du vill är att bli frisk. Har du riktigt otur så blir du allvarligt sjuk och behöver läggas in på sjukhus. Det finns ingen botemedel. Vad du får för vård beror på resurserna, tillgången på medicin, men även på din fysiska hälsotillstånd och ålder. Du ser läkarna komma in till dig med kläder som liknar dykutrustning. Ambulanspersonalen vittnar om personal som tar på sig svarta sopsäckar i brist på skyddskläder. Om allt det här kommer beskrivas i histireböckerna vet jag inte men den rådande bristen på sjukvårdutrustning är något som man aldrig hade trott skulle inträffa förut.

 

En del städer  stängs av bokstavligen. Butikerna hålls stängd, skolorna övergår till distansundervisning. Ett par munskydd som förut kostade 20kr kostar numera 100kr i butik. Trotts att det råder en allmän rekommendation om att munskydd inte spelar stor roll för sjukdomsspridningen. Vi som har upplevt denna period har vittnat om medborgare som tömt butikshyllorna på varor. En del har sparat det till sig själv, en del har velat sälja det vidare dyrare till andra. Det märkliga är ändå att man har nästintill vägrat hålla sig inomhus. Men ändå strävat efter hårdare allmänna restriktioner.

 

När det här är över återstår att se. Nu kommer vi in i nästa kapitel, vaccinationsperioden. Redan nu spekuleras det om prioritetsordning, nytta/risk och effekt.