Kurd + Turk = Fittja

Det finns personer som vill att gemenskapen mellan turkar och kurder i Fittja ska splittras. Den politiska utvecklingen i Turkiet märks av även här i Sverige.

 

En prokurdisk gående demonstration bestående av ca 200 personer börjar i Södertälje och fortsätter ända till Fittja. I Fittja berättar vittnen att demonstranterna gick genom bostadsområden och stannade kvar utanför en turkisk föreningslokal. Här kastades det stenar mot den turkiska föreningslokalen och två personer som befann sig utanför föreningslokalen blev slagna innan de hann ta sig in i föreningslokalen och låste dörren efter sig. I en filmklipp kan man se att demonstranterna hade PKK-flagga och bilder på den tidigare PKK ledaren Abdullah Öcalan. PKK är erkänd internationell terrororganisation.

 

Under pågående kravaller utanför föreningslokalen dröjer det inte länge innan besökare från den kurdiska föreningen som ligger precis bredvid den turkiska föreningslokalen kommer ut och försöker ingripa genom att säga åt de prokurdiska demonstranterna att gå därifrån.
När demonstrationstågen har avslutats blir en person bland demonstranterna skjuten och skadas allvarligt. Personen förs till sjukhuset med ambulanshelikopter.

 

Igår exploderade en bomb som slängts in i den turkiska föreningslokalen. Det var på kvällstid och ingen person kom till skada men fönsterna hade gått sönder. 14:e september 2015 hade en liknande bomb exploderat i den kurdiska föreningslokalen som ligger precis bredvid, även där kom ingen till skada.

 

Fittja är en symbol för hur turkar och kurder kan leva tillsammans. När attentaten till den kurdiska föreningen inträffade för ett halv år sedan gick flera personer på besök från den turkiska föreningen och beklagade över det inträffade. Besökare på den kurdiska föreningen agerade på samma sätt när det var istället den turkiska föreningen som drabbades.

 

De flesta kurder och turkar i Fittja kommer från samma stad i Turkiet. Det är den tredje generationen i Fittja som växer upp nu. Banden mellan grupperna är så starka och sammanflätade att man är vänner sedan liten eller till och med släkt med varandra. Fittja är inte en plats där man är van med konflikter mellan turkar och kurder. Men ändå så finns det yttre krafter som vill splittra den gemenskapen.

 

Jag är helt säker på att banden mellan turkar och kurder i Fittja kommer bara förstärkas av de attentat som inträffat på sistone. Fittja kommer vara den plats som alltid kommer symbolisera fred mellan turkar och kurder och ett exempel på hur man kan leva tillsammans.