Krönika: Dagens ungdomar har det tuffare än någonsin!

Det är mycket svårare att bli framgångsrik nu än förut. Konkurrensen gör att många ungdomar får magsår. Så upplever jag att många unga känner idag.

 

En kall vinterdag står en farbror utanför tunnelbanestationen vid Alby och tar ett sista bloss innan tunnelbanan kommer. Det är tidig morgon och båda är på väg till jobbet. När vi såväl satte oss i tunnelbanan satte farbror sig framför mig. Han såg att jag bläddrade dagens tidning och frågade mig om det fanns några viktiga nyheter. Jag nämnde att tusentals hade nyligen fått antagningsbesked från universitetet. Med ett nedlåtande ton och bestämd röstläge sa han att det borde bli betydligt fler som studerar vidare med tanke på de förutsättningar man har nuförtiden. Dagens ungdomar var bortskämda enligt honom.

 

Farbrorn beskrev att på hans tid fick alla elever skriva allting för hand. Det fanns inga datorer. Ville man träffa en vän så fick man antingen gå hem till personen eller ringa på hemtelefonen. Någon mobiltelefon fanns inte heller. Jag kan instämma, ungdomarna har bättre materiella tillgångar nu. Men med en dator ökar också förväntningarna på en. Precis som de äldre gör förväntar sig också skolan och resten av samhället mer av dagens ungdomar. Allting ska skrivas på datorn. En skolelev ska göra en grundlig research inför varje arbete. Inget arbete får vara ett annat likt för då ökar risken för plagiat och skräcken man känner inför varje inlämning är olidlig hemsk.

 

Alla vuxna som säger att ungdomar är bortskämda eller att dagens ungdomar inte tar tillvara på de möjligheter de får vet inte hur ungdomarna mår idag. Man väljer att mäta hur bra ungdomarna har det genom att jämföra materiella betingelser. Ungdomarna idag sätter upp väldigt höga mål för sig själva. Man satsar två hundra procent och är beredd att förlora hälsan på vägen. Det gör att konkurrensen om de toppjobben eller skolorna får fler ansökanden och det blir svårare att ta en plats. Når man inte sina mål hamnar man utanför och kallas av vuxna lat och bortskämd.

 

Det är inte rättvist eftersom livet var mycket enklare förut. Man behövde inte som tonåring ha märkeskläder på sig. Nu är det en norm att köpa märkeskläder och försöka bli omtyckt av andra. Förut var det tillräckligt att man själv mådde bra och var nöjd över sig själv. Nu ska man utöver det också bli accepterad av andra och det är inte alltid så enkelt att passa in.

 

Vid ett tillfälle när jag jobbade på apotek kom en 16 årig flicka och ville köpa mediciner för halsbränna. Jag försökte prata om bakomliggande orsaker och vilka livsstilsförändringar som kan vara till nytta. Efter ett långt samtal med flickan kom det fram att hon bara tog medicinerna vid behov. Det var oftast inför ett prov som hon kände sig stressad och behövde ta medicinen. Jag ställer nu frågan till de äldre som påstår att dagens ungdomar inte gör tillräckligt. Tog ni några mediciner som en följd av studier när ni var 16 år? Knappast!

 

Visa nu mer förståelse för dagens ungdomar och försök förstå dem. Kliv ur din komfortzon och prata med ungdomarna. Den självkritik de har på sig själva är tillräcklig. Försök lasta av dem genom att stötta dem. Glöm inte att det är de ungdomarna som kommer ta hand om dig när du blir äldre. Det kommer vara de ungdomarna som kommer forska fram nya mediciner eller ta hand om dig när du blir sjuk. Det är de ungdomarna som kommer förvalta dina pengar på banken. Jag tror på dessa ungdomar, det borde DU också göra!