Konya tar kamp mot drogerna

Konya tar kamp mot drogerna

Föreläsningar om alkoholens hälsorisker, spelarsamtal och nolltolerans mot alla typer av droger. Nu drar fotbollsklubben Konyaspor från Alby igång en satsning för att unga spelare ska hålla sig drogfria.

 

Det förebyggande arbetet mot droger och alkohol är en av de viktigaste frågorna för oss. Fotboll är en livsstil, du ska ta hand om kroppen, inte förstöra den” säger Bayram Uludag, nytillträdd ordförande för Konyaspor.

 

På den kick-off som klubben ska ha när säsongen drar igång i april kommer spelare, föräldrar och ledare bjudas på en föreläsning om riskerna med alkohol och droger och hur de påverkar hälsan.

 

Åldern för när man testar alkohol och droger går ner i åldrarna, vi vill hinna före och ge våra spelare kunskapen om hur det skadar kroppen. Alkoholen gör störst skada när hjärnan fortfarande utvecklas, upp till 25 års ålder” säger Bayram Uludag, som tidigare varit aktiv inom nykterhetsrörelsen.

Föreläsningen är en del av den drog- och alkoholpolicy som den nya styrelsen antog på sitt årsmöte för en månad sedan. Den gäller både tränare och spelare och innebär nolltolerans mot att vara påverkad i samband med träningar, matcher eller annat sammanhang där man representerar klubben.

 

Minderåriga förväntas vara alkohol- och drogfria även på fritiden.

 

“Vi kommer inte agera poliser, men tränarna ska vara uppmärksamma. Om en spelare är i riskzonen för ett missbruk ska tränarna ha samtal med dem. Är de under 18 tar vi också kontakt med föräldrarna” säger Bayram Uludag.

Satsningen handlar inte om att problemet skulle vara särskilt utbrett just i Konyaspor, de som satsar på fotbollen vill oftast inte förstöra den med droger, menar han. Därför är det viktigaste klubben kan göra för drogfriheten att se till att spelarna vill stanna kvar i klubben. Idag försvinner många i 14–15-årsåldern.

 

De får mer att göra i skolan och festande och annat socialt liv lockar. Har vi ledare som är bra på att bygga lag med en bra och rolig gemenskap kommer ungdomarna vilja stanna kvar” säger Bayram Uludag som hoppas att klubbens satsning ska sprida sig till andra idrottsföreningar i området.

Anna Sjögren