Dags att Norra Botkyrka blir mer aktiv inom politiken

Dags att Norra Botkyrka blir mer aktiv inom politiken

Det var för drygt en månad sedan då jag tog en fika med Carlos Rojas i ett fik i stan. Han höll på med en rapport som handlade om geografisk representativitet bland nämndledamöter i Botkyrka kommun. Vi började diskussionen när han sa till mig att jag var bland de få politiker i Botkyrka som bodde i en hyresrätt….

I Botkyrka finns det 106 ledaöter varav bara 26 av de bor i Norra Botkyrka. I Norra Botkyrka bor det 40 737 personer, vilket motsvarar 47% av kommunens befolkning. Norra Botkyrka som innefattas av postorten Norsborg består av kommundelarna Hallunda-Norsborg, Alby och Fittja.
Den kommundel som är överrepresenterad i nämnderna är Tullinge. Vilket självfallet påverkas av att vi har ett Tullingeparti, men även om om Tullingepartiet inte skulle vara representerad så finns det en tydlig överrepresentation av Tullingebor inom politiken.
Jag tycker det är så synd att fler inte är politisk aktiv, framförallt i Norra Botkyrka. Ett av anledningarna till att fler inte är aktiv inom politiken i Norra Botkyrka tror jag beror på den låga valdeltagandet i området. Det är ca 70% av de röstberättigade som röstar, det är väldigt svårt att bli politisk aktiv om man inte ens går och röstar.
Jag har alltid sett det som en utmaning att kunna hjälpa så många som möjligt, men det är verkligen svårt att vara tillräcklig. Nu finns det tid kvar att kunna bli engagerad i något parti man önskar och börja påverka. Det är faktiskt vår gemensamma framtid vi beslutar om.
Sen är det också så att jag inte vill att främlingsfientlig parti skall vara representerad med så många mandat som de har nu, därför är det ännu viktigare att man går och röstar 2014.