Bosnien- Hercegovina

”Du är uttagen till studieresan till Bosnien” så stod det på mailet som jag fått från Ibn-Rushd på ett intresseanmälan jag gjort. Det skulle vara helt omöjligt att göra denna resan helt ensam, nu hade jag fått möjligheten. Vi satt på flyget 15 personer till Sarajevo från Arlanda flygplats. Det var svårt för mig att föreställe hur resan skulle vara. Men att det skulle vara ett minne för livet visste jag redan då.

Resplanen var fullspäckad. Direkt från flygplatsen gick vi till tunnelmuseet.

 

Tunnelmuseet

Bergen runtomkring Sarajevo var omringad av serbiska styrkan. Flygplatsen kontrollerades av FN. Flygplan till och från flygplatsen var ytterst begränsad och sköttes av FN. Människorna i Sarajevo behövde komma på ett sett att passera över flygplatsen obemärkt över till nästa så kallade frizon. Detta var en omöjlighet att göra det över jorden. Vi ska inte heller glömma att Serbiska styrkan på den tiden ansågs vara bland de starkaste militära styrkorna i Europa. Det var då tunneln byggde. Tunneln öppnades Juli 1993 och antas vara drygt 800 meter lång. Man antar att det tog ungefär 4 månader att gräva tunneln. Det transporterades människor, förnödenheter, vapen, mediciner genom den. Man har nu byggt en mindre museum vid tunnelns ena uppgång. I museet kan man bland annat se en stol där Alija Izetbegovic transporterades, Alija Izetbegovic är första presidenten i Bosnien- Hercegovina (BH). Det är en stor personlighet för Bosnierna.

 

Framkomlighet, Geografi och Boende

Bilvägarna är inte de bästa. Motorvägarna är begränsad och oftast bara enfil. BH ligger i ett bergsområde vilket försvårar framkomligheten, vägarna är sliriga. När man befinner sig högt upp i bergen och kollar ner så ser man hur staden har växt från en central kärna utåt mot bergsområden. Sarajevo består av en äldre del som kallas för gamla stan och en nyare del som består av den nya statsdelen. Det finns två stora köpcenter där man kan hitta det mesta. Köpcentren ligger i den nya delen av stan. I gamla stan kan man hitta gatutorg, moskéer, matställen, cafeterior, marknad. Vi bodde på art-hotel som ligger på den gamla delen. Hotellet kan absolut rekommenderas. Bra personal, fina rum, fin frukost och läget är väldigt centralt. I BH använder man mark som valuta. 1 Mark motsvarar lite mer än 5 SEK.

 

Mostar

Den mest typiska bilden som kommer när man söker på BH är Mostar. Mostar ligger i den region som kallas för Hercegovina. I denna region har det varit stort krig mellan kroater (katoliker) och bosniaker (muslimer). Staden är avgränsad i två delar. Den ena sidan befinner sig kroater och på den andra sidan befinner sig bosniaker. Man har sina egna sjukhus, skolor, marknadsplatser, affärer, butiker. Most betyder bro, och brons väktare brukade kallas för mostari. Det är därifrån som staden har fått sitt namn. Det är en stenbro som är lite halt att gå över. Vattnet under bron är helt grön. Området är en stor trustattraktion. Det är väldigt trångt i området med små gatubutiker, vilket gör att framkomligheten är begränsad även till fots. Det som även kan vara bra att känna till är att Mostar till jämförelse med resten av BH har en medelhavsklimat, vilket innebär att temperaturen är hög och det är väldigt varmt. Även om avståndet ifrån Sarajevo och Mostar inte är jätte långt så kan temperaturskillnaden vara överraskande mycket.

En bit utanför Mostar ligger Blagaj. Samhället ligger vid floden Bunas källa. Här finns ett historisk tekke, en Dervischbyggnad, som numera blivit till ett museum. Floden är känd för sin goda fisk och det finns ett par restauranger som man absolut måste besöka när man är där.

Överlevare från massakern

På kvällen träffade vi en man som lyckades ta sig levande från Srebrenica. Han hade förlorat familjemedlemmar, många bekanta. Tillsammans med sin yngre bror lyckades han däremot ta sig till ett så kallat frizon där de kunde skydda sig. Det var en tid som satta många sinnen till prov. Många gånger åt man saltade, torkade äpplen som man hittade bland skogen. Det var helt förbjudet att göra eld, kvällarna var kalla. Den serbiska armen stod på sin vakt. Ratko Mladic, den serbiska generalen som också senare dömdes till livstids fängelse.

Vi presenterar denna stad till det serbiska folket som en gåva. Tiden har slutligen kommit för att, efter Dahijas uppror, ta hämnd på turkarna i den här regionen. Säger Mladic, när han vandrar tillsammans med ett TV-team.

Srebrenica

Massakern som skedde i Srebrenica. Området ligger i den serbiska provinsen. Men just det området där FN-basen legat och begravningsplatserna ligger under BH tillsyn och översyn. Men för att ta dig hit så passerar du som sagt den serbiska provinsen. Du ser alla begravningsplatser med vita tegelstenar. De gröna begravningsskyltarna innebär att man har relativt nyligen begravt den personen och väntar på att placera en vit tegelsten. Nu har det gått ungefär 25år sedan kriget men fortfarande är det drygt 1500-2000 personer oidentifierade. Just under den perioden när vi var i Sarajevo så hade man lyckats identifiera ytterligare en person som omkommit i massakern. FN-basen används nu som ett museum, området utvecklas alltmer med tiden. Det är Holland som finansierat stora delar av anläggningen. Det man behöver veta om massakern i Srebrenica är att Srebrenica var ett område som just skulle vara ett så kallat frizon, under FN-skydd. Männen fick inte stanna kvar i frizonen, många misstänkte att något gick fel till. FN svek männen i Srebrenica. En mamma i frizonen berättar att man fört ut hennes 14-åriga son utanför frizonen för vidare transport. Mamman ville inte lämna sin son och försöker övertala soldaterna att inte separera de. Men är man 14år och det är krig så räknas man inte längre som ett barn. Barnen lämnar ifrån sig sin ryggsäck hos mamman och ber mamman ta med sig den tills dem kan mötas igen. Tyvärr möts de inte igen. Det finns så många berättelser man kan höra om personer som har varit med om Srebrenica. Men när man är på plats så är det även tillräckligt att se hela området. Det man ser med begravningsplatser, rasistiska klotter, tillhörigheter, bilder, ljudinspelningar är tillräckligt för en att känna hur obehagligt allting är. Det är mycket svårt att inte bli rörd av det som inträffat.