Biografi

Biografi

Bayram föddes 4:e augusti 1987 i Stockholms förorten Botkyrka. Där har han växt upp tillsammans med sin familj som består av mamma, pappa, en äldre bror och en äldre syster. Familjens yngsta barn var väldigt tystlåten som barn och tyckte om fotboll redan som liten. Men Bayram blev aldrig riktigt bra på fotboll utan fick oftast vänta som avbrytare ända fram till han började årskurs 6. Då valde idrottsläraren välja ut Bayram i skollaget och låta honom få spela från start. Bayram beskriver det själv som en händelse där idrottsläraren trodde mer på honom än vad han gjorde själv. ”Att få spela med det förtroendet och pressen gjorde att jag kände mig tvungen att prestera och det gav mig självförtroende att någon trodde på mig”.

 

Bayram gick låg- och mellanstadiet i Kvarnhagsskolan i alby, högstadiet fortsatte han studera i Albyskolan. I gymnasiet kom Bayram in i den naturvetenskapligaprogrammet i Tumba gymnasium, här kunde han även kombinera skolan med fotbollen efterskolan skolan hade en idrottsprofil. Som högst har Bayram spelat en träningsmatch i division 3 för moderklubben Konyaspor KIF. Bayram blev ordförande för klubben senare i livet under 2013. Under en period har Bayram även varit fotbollsdomare och uttagen i utvecklingsgruppen bland Stockholms mest lovande fotbollsdomare. Under en säsong har Bayram även varit Fotbollstränare för pojkar -13år och lyckades avancera till slutspel i seriesystemet.

 

Som 18 åring blev Bayram engagerad i Alby Turkiskaungdomsförening där han blev vald till ordförande 2006. 2008 fick Bayram Barn och ungdomskulturpriset i kommunen, framförallt för sitt engagemang att arbeta för jämställdhet och aktivera fler tjejer i föreningen. Det här var egentligen Bayrams första steg in i politiken. Som föreningsaktiv lärde sig Bayram det politiska systemet och lärde känna många politiker. Den första riktiga kontakten med en politiker var under Hoodsfredsfestivalen som arrangerades för första gången i Alby. Där hade Miljöpartiet de gröna bokbord och ett samtal ledde till att Bayram blev medlem i partiet. Men det dröjde till 2008 innan Bayram fick sitt första politiska uppdrag som nämndeman i förvaltningsrätten som då hette länsrätten. Bayram beskriver den perioden som sin största drivkraft inom politiken. Bayram la märke till ganska fort att det var viktigt att kunna vara delaktig i beslut för att inte låta främlingsfientliga personer få avgöra om en person ska få stanna kvar i landet eller inte oavsett orsak.

 

Bayram hade ungefär samtidigt blivit antagen till Apotekarprogrammet i Uppsala men flytta ville han inte göra. Då skulle han inte kunna bli lika engagerad i Botkyrka. Det var viktigt att bo i området så att man kunde vara med och utveckla. På den tiden var ingen av Bayrams närstående eller vänner politisk engagerad. Bayram bestämde sig ganska fort att han ville ställa upp i kommunalvalet 2010 och hade plats 9 i valsedeln. Miljöpartiet hade enbart 3 ordinarieledamöter under mandatperioden 2006-2010. Därför visste han att för att bli invald behövde han bli personvald. Bayram fick ungefär 300 personkryss och kom in i kommunfullmäktige som ordinarie ledamot. Strax därefter grundade Bayram tillsammans med andra unga i Botkyrka, Grön Ungdom Botkyrka och var ordförande första året, och kassör andra året.

 

2012 hände något stort. Bayram blev tillfrågad om han fick bli nominerad till partistyrelsen av en riksdagsledamot. Efter några dagars tänketid bestämde han sig för att kandidera. I kongressen 2012 i Umeå blev Bayram invald i Miljöpartiets partistyrelse. Två år senare bestämde han sig för att inte fortsätta inom politiken. Han ställde inte upp till omval och blev därför inte vald. I samband med det började Bayram jobba som ambulerande farmaceut åt Apotek Hjärtat där han fortsätta fram till September 2016.

 

Migrationsfrågor har alltid engagerat Bayram. Han utbildade sig till Journalist på Tollare Folkhögskola 2015-2016 och i samma stund började han skriva sin första bok som handlar om vilka fördelar invandringen har medfört Sverige. Boken kommer med stor sannolikhet bli färdig till våren 2018.