Att vara muslim

Man är muslim 24 timmar 7 dagar i veckan. Det går inte att bara vara muslim under vissa delar av dygnet. Det finns vissa handlingar som en muslim inte får göra eller säga. Skulle man bryta mot de reglerna och synda så måste man förnya trosbekännelsen och be om förlåtelse. Trosbekännelsen går ut på att säga att Allah är den enda guden och att Mohammed är hans sändebud.
En handling som en muslim inte får göra är att ljuga. En muslim ska alltid tala sanningen. Man ska bli en person som andra kan lita på. Man ska kunna va en person som andra kan lämna sina mest värdefulla saker hos dig i tryggt förvar.

 

Idag begår en del personer som säger sig vara muslimer en massa hemska handlingar i omvärlden. Jag vägrar att kalla en sådan person för muslim eftersom en muslim inte gör sådana saker. Men omvärlden insisterar på att ständigt stämpla sådana handlar med Islamism eller muslimer. När situationen är som sådan kan jag inte låta att nämna den rätta versionen av hur en muslim egentligen är. När omvärlden försöker sprida hat mot muslimer så försöker jag visa att muslimer är godtrogna som inte vill någon annan illa.

 

Sverige är ett land där solen är uppe nästan under hela dygnet under somrarna. I år är det ca 4 timmar som solen är nere i Stockholm. Det innebär att muslimer i Sverige fastar i 20 timmar varje dag. Man äter varken något eller dricker något. Man är extra noga för att akta sig för att synda. Du har inte rätt att bli arg på andra och ha kort stubin bara för att du inte har ätit något på många timmar. Du behöver snarare bemöta alla med mer tålamod och med mer kärlek.
Ramadan är ett bra tillfälle för gemenskapen. Vi vet att en maträtt räcker till två personer ganska väl om man delar med sig. Ibland bjuder man in andra gäster för att tillsammans äta ramadanmiddagen på kvällen. Då kan köksbordet vara fullt med maträtter. Men då förlorar vi en viktig sak. Ramadan går även ut på att känna empati för de fattiga, som kanske inte har tillgång med mat på bordet. Därför kan vi inte överkonsumera när det gäller mat heller. Trotts det är Ramadan troligen den månad som muslimer skänker mest pengar till andra behövande. Det finns många hjälporganisationer som personligen tar med sig förnödenheter till de behövande. Man kan vara fadder åt föräldralösa barn. Skänka pengar för att bygga en brunn. Ibland tar vi förgivet vårt rena dricksvatten som vi har i Sverige när större delen av världen lider av brist på rent dricksvatten. Man kan även hjälpa till med sjukhusvård och mycket annat. Det bästa vore ändå kanske att kunna förmedla den hjälpen själv. Men man har inte alltid den möjligheten och det känns bekvämt att överlåta detta till organisationer som arbetar med att lokalisera dessa områden. Man måste dock vara noga med vilka organisationer man skickar hjälp med, som man känner tillit för. De flesta verksamheterna tillåter att man har stort insyn i verksamheterna, vilket är betryggande.

 

Hans Rosling om gick bort för några månader sedan visade på många av sina presentationer hur glappet mellan de fattiga och rika ökade. Alla kanske inte behöver ha lika mycket pengar men de allra rikaste har ett medmänskligt ansvar att dela med sig till de som inte har det lika bra ekonomiskt.

 

Nästa text kommer handla om hur en vanlig dag ser ut under Ramadan.

 

Bayram Uludag