”Absolut svensk” – En ny program på SVT

Intressant program där man får följa Soran Ismail när han undersöker vardagsrasismen. I den första avsnitten gör han själv en persontest för att se om han har några fördomar. Han träffar även en rasist och samtalar. Men det bästa var ändå cykelundersökningen. Hur skulle du reagera om en person mitt på dagen försöker stjäla en fastlåst cykel? Blir det nå skillnad på hur man reagerar om det är en vit eller svart man som utför det?

 

Jag tyckte om programmet på det viset att det har en annorlunda perspektiv till vardagsrasismen. Vardagsrasismen är knappt diskuterad idag. Det är också svårt att beskriva vardagsrasismen. Absolut svensk är väldigt personlig och man följer Soran ända från hans uppväxt till idag. Vilket gör att hans erfarenheter under hans uppväxttid ger en inblick i hur vardagsrasismen kan bete sig utan att man reflekterat över det tidigare.

 

Det finns en liten del i avsnittet där man försöker utreda om Linné var rasist. Eftersom Linné arbetade med systematisk indelning och delade in människor i olika grupper beroende på härkomst. Jag tror inte personligen att Linné var rasist.
Jag tillhör de som tror att gud skapade människor med olika utseende för att man ska träffas och lära känna varandra. Tänk vad tråkigt det hade vart om alla såg likadana ut.

 

Programmet ligger uppe på SVTplay för er som har missat det.